‘Bull Shot’ е питие, предназначено за хора без стомашни проблеми и любители на пикантни коктейли. Това е братът на Bloody Mary, тъй като съставките са много идентични с тази разлика, че се използва телешки бульон вместо доматен сок. Bull Shot може да се сервира горещ през зимата, желателно преди основното ястие. В някои случаи, сериозните пиячи го превръщат и в основно ястие...’ /Източник: www.helium.com/

неделя, 21 март 2010 г.

Едно писмо от Кризата, моя приятел

‘Здравейте. Аз съм Кризата. Дойдох да ви освободя от живота, който водехте до днес. Евентуално да ви оставя без работа, да вдигна цените на хранителните продукти, леко да забавя и икономическия растеж в България, че пък сте били напреднали кой знае колко... Тъкмо сте влезли и в ЕС, ама да не се обнадеждите твърде много?! Плюехте, плюехте строежите из наш’та родна земя и групите японци изкупили цели села, ама, ето че на, молбата ви бе чута – сбогом строителство... Чужденците вече не купуват апартаменти по морето, макар че доста им смъкнах цената напоследък. За сметка на това ти, българино, ще можеш да си позволиш една почивка-евтенийка в 4-звезден хотел, all-inclusive, на Албена! Еее, жалко... Цял живот пари сигурно си имал за мезонети и вили, а пък точно сега нещо ги е хванала липсата... Пробвай, кредитче нещо?! Ама се помоли доста преди това, че банката само тебе чака. Важното е купон и празници да има!

Спокойно. И в делниците няма да се изгърбиш. Все пак можеш да пробваш да избуташ с лакти останалите 11 651 420 изпратени автобиографии за работа през 2009... Е, кво пък?! Само 135% повече от 2008... За сметка на това поне, публикуваните обяви са почти на половина по-малко! Суперско! Така мога да дам малко бонус точки на основния обект на моята гавра, ака Българският работодател. ‘Заааааааповядааааайте на българските тикви!’, крещи нацията на женския пазар – разнообразен и евтин пазар на труда. Така като гледам и твоята кариера ще поседи още малко замразена, с обнадеждаващото ‘Under Construction’.

А колко е хубаво, когато телевизията работи за мен, Кризата, и толкова реклами убеждават колко освежаваща и дори регулираща е моята роля за бизнеса! Погледни на мен като на естествен подбор – неспособните да съществуват фирми се елиминират. Заедно с тях и шансовете за по-добър живот на загубилите работните си позиции техни служители... „Гледай да доживееш до следващата криза, за да си купиш апартамент.”, си казват две анимационни баби, обсъждайки кредит за апартамент. Поне има смисъл. Ами онзи разкош за „поредният банкрутирал милионер” (тема на две клиентки и две фризьорки в салон за разкрасяване по време на криза), който незнайно защо е обвързан с рекламирането на прах за пране... Е добре, признавам, не съм просто световна криза, но съм и вездесъща – дори и в коша ти с мръсно бельо.

Ама пък, я виж, колко ползотворно работиш! 1,6 % си вдигнал производителността на труда в САЩ за изминалата година (нищо, че Китай сдава багажа). И си по-иновативен, и по-креативен. Гледам рекламата в интернет пространството, особено безплатната тази в социалните мрежи, триумфира над традиционните и остарели методи. И това, казват, е резултат от развитието на технологиите. Т’ва, че ти е опрял ножа до кокала и си готов на всякакви начини да оцелееш (ти – като индивид, и бизнесът ти), историята вече познава като ‘креативност по време на криза’. Password: AVANTA. А този нов ‘старт-стоп’ двигател, който автоматично се изключва на червен светофар и при натискане на педала за ускорение запалва отново. Добре, че поне него го раздават безплатно по бензионостанциите, че ако на заплата разчиташ (ако имаш работа де)... Помисли и за алтернативни енергийни източници... А, ти си още на ниво алтернативни запаси на храна!?
На ти сега ето този пакет документи, с който да почнеш нов живот... Там е описано всичко подробно как да процедираш с живота си – видове възли, боравене с огнестрелно оръжие, самоотравяне с цианиди и прочие.”

До скоро виждане,

Кризата’

P.S. Вдъхновена от ролята на Джордж Клуни в ‘Up In The Air’ – уволнител под наем…

1 коментар:

  1. Добре написана статия, с тънко чувство за хумор и ирония. Наистина, на много хора им се наложи да си променят живота си заради кризата, но, да се надяваме, никой от тях няма да приеми последния "пакет документи" от "госпожата Криза".

    ОтговорИзтриване


Бихте ли използвали светеща в тъмното тоалетна хартия, за да спестите енергия?